Επίσκεψη στο Βερολίνο της ευρωβουλευτού με την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ.

20/10/2006: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, η προώθηση της αξιοπρεπούς απασχόλησης , ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η Οδηγία για τους μετακινούμενους εργαζόμενους είναι τα κυριότερα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων που έχει στο Βερολίνο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη των ευρωβουλευτών εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών ενόψει της ανάληψης από τη Γερμανία της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, είχε σειρά επαφών με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Απασχόλησης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου καθώς και τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων και Εργοδοτών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν θέματα, των οποίων η υιοθέτηση εκ μέρους του Συμβουλίου εκκρεμεί, όπως είναι η Οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος λόγω της συνεχιζόμενης διαφωνίας μεταξύ των Κρατών Μελών ως προς την δυνατότητα εξαίρεσης από το μέγιστο υποχρεωτικό ωράριο και τον υπολογισμό του χρόνου εφημερίας.

Αναφερόμενη στα ανοιχτά θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, η M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν τόσο η Φιλανδική όσο και η Γερμανική Προεδρία την αναγκαιότητα ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας με παράλληλη προσπάθεια διατήρησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Χαρακτηριστικό μάλιστα των στόχων των Γερμανών θεωρείται και το σύνθημά τους για το εξάμηνο της προεδρίας τους: “Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια κοινωνική Ευρώπη, για ένα κοινωνικό κόσμο”. «Η επίσκεψη αυτή», τόνισε η M. Παναγιωτοπούλου, «ήταν απαραίτητη ώστε να ενημερωθεί η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή για τις προτεραιότητες του ΕΚ στον τομέα της απασχόλησης και να συμβάλει με τη σειρά της στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται στο Συμβούλιο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: