Κριτική ματιά της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου για το υπό ίδρυση Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των δυο φύλων.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
11/12/2006: Ιδρύεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των δυο φύλων. Οι κύριες δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα είναι: η συλλογή και συγκέντρωση στοιχείων για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε όλη την Κοινότητα, ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων και η διάδοση πληροφοριών για πολιτικές ισότητας.
Ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του ΕΚ η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου και μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των δυο φύλων χαιρέτισε την πολιτική δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση των κάθε μορφής διακρίσεων βάσει του φύλου. Επεσήμανε, όμως, ότι "το νέο Ινστιτούτο θα πρέπει να αποδείξει την χρησιμότητά του με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και τη διεξαγωγή ερευνών, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις εργασιών μεταξύ των ήδη λειτουργούντων ευρωπαϊκών οργανισμών".

Από την πρόσφατη διεύρυνση προέκυψε μια περισσότερο πολύμορφη Ένωση, με διαφορετικά επίπεδα πείρας και εξέλιξης όσον αφορά στην ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% της ευρωπαϊκής κοινωνίας και η συμβολή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας. Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν νευραλγικό στοιχείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεδομένου του γηράσκοντος ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η διασφάλιση της ισότητας των φύλων απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση με σφαιρικό συνδυασμό μέτρων πολιτικής σε όλους τους τομείς, και ιδίως στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τον σχεδιασμό επαγγελματικής σταδιοδρομίας, την επιχειρηματικότητα, την ίση αμοιβή για ίση ή ισάξια εργασία. Ο συνδυασμός οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών φύλαξης παιδιών, γερόντων και ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων συμβάλλουν στην εξασφάλιση λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας.

Με βάση τα ανωτέρω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα λειτουργεί ως κέντρο μελετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη θα παρέχει τεχνική υποστήριξη σε θέματα ισότητας στα κοινοτικά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη. "Τα αποτελέσματα των εργασιών του Ινστιτούτου για την ισότητα των δυο φύλων θα πρέπει να προσθέτουν αξία από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ", κατέληξε η Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: