Πρόταση ψηφίσματος του ΕΚ για την Πολιτική Συνοχής.

01/03/2006: Αποδεκτές όλες οι τροπολογίες της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στην πρόταση ψηφίσματος του ΕΚ για την Πολιτική Συνοχής.

Δεκτές στο σύνολό τους έγιναν οι τροπολογίες της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, στην πρόταση ψηφίσματος του ΕΚ, πάνω στην ανακοίνωση της Ευρ.Επιτροπής για την "Πολιτική της συνοχής με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης: Στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας, 2007-2013".

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, δίνοντας έμφαση στη γνώση, την καινοτομία και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υπογραμμίζει την ανάγκη ανανέωσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αύξησης της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας. Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής στηρίζονται στις αρχές της μακροοικονομικής σταθερότητας, των διαρθρωτικών αλλαγών και του ευνοϊκού κλίματος επενδύσεων. Οι βελτιώσεις που προτείνονται έχουν στο επίκεντρό τους δύο τομείς: α.την ενίσχυση της στρατηγικής διάστασης της πολιτικής συνοχής, ώστε οι κοινοτικές προτεραιότητες να ενσωματωθούν καλύτερα στα εθνικά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα και β. την ενδυνάμωση των προσπαθειών, ώστε οι επιτόπιοι φορείς να εκλάβουν την πολιτική συνοχής ως δική τους υπόθεση. Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης ένα σαφέστερο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Επιτροπή, στα κράτη - μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την βελτίωση του ψηφίσματος, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με τις τροπολογίες της στην Επιτροπή Απασχόλησης ζητά:
  • την εξασφάλιση διαθέσιμων υποδομών και ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε γεωγραφικά απομακρυσμένες και υποανάπτυκτες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της απασχόλησης και της αειφόρου ανάπτυξης,
  • την ενθάρρυνση των επενδυτικών συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς αυτές κρίνονται αποτελεσματικές,
  • την εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών για την αύξηση της απασχόλησης, την παροχή κατάλληλων ενισχύσεων από τα κράτη - μέλη σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την ισότητα ευκαιριών και την ίση μεταχείριση,
  • τη συμβολή των κρατών μελών στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την αξιοποίηση δυνατοτήτων για συνεργασία με δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και ευρωπαϊκά κέντρα πληροφόρησης με στόχο την προώθηση καινοτομικών προϊόντων και εφαρμογών.
Επίσης, η κ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι οι αναπτυξιακές στρατηγικές των κρατών - μελών που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας πρέπει να στηρίζονται σε προηγούμενη αξιολόγηση των αναγκών και των προβλημάτων των περιφερειών. Εκφράζει ακόμη την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους τομείς εκπαίδευσης, προώθησης του επιχειρηματικού πνεύματος και της οικονομίας της γνώσης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: