Ανάγκη για περισσότερη εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις - προς ένα αυθεντικό ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης.

19/01/2007: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση κανονισμού για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές (Ρώμη ΙΙ).

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην επεξεργασία του κανονισμού από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ. Επιδοκιμάζει τη θέσπιση του κανονισμού, καθώς η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις δια της ανάπτυξης ενός ενιαίου σώματος ομοιόμορφων κανόνων αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο για επίλυση διασυνοριακών διαφορών στο πλαίσιο της καλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και της ασφάλειας δικαίου. Αναμένεται όμως να συνεχισθεί η διαβούλευση του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο για ορισμένες εξαιρέσεις.

Τόσο οι σκανδιναβικές όσο και οι μεσογειακές χώρες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ώστε στο τελικό κείμενο να εξαιρεθούν ζημίες προκαλούμενες από πλοία για τις οποίες ζητείται να ισχύει ο νόμος της χώρας προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: