Προώθηση της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ισότητας στις εργασίες όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
18/01/2007: Σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του κοινοτικού δικαίου περί ισότητας (άρ. 2 ΣΕΚ) και την επιδίωξη εξάλειψης των ανισοτήτων ανδρών και γυναικών με βάση την αρχή της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ισότητας (άρ. 3, παρ. 2 ΣΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύθηκε πολιτικά, με ψήφισμά του το 2003, να αποκτήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Έκθεση "Ολοκληρωμένη προσέγγιση της ισότητας γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο των εργασιών των Επιτροπών", η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε: "με την ουσιαστική συμβολή των αρμοδίων αντιπροέδρων για θέματα ισότητας όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, εγκρίνεται το πρώτο έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου που του δίνει τη δυνατότητα αυτοκριτικής ως προς την εφαρμογή της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ισότητα ανδρών και γυναικών (gender mainstreaming)".

Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι οι περισσότερες Επιτροπές του Ευρ. Κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης των ζητημάτων ισότητας κατά την κατάρτιση των προτεραιοτήτων τους. Η έκθεση ορίζει πώς θα γίνει η ενσωμάτωση στους διάφορους τομείς σύμφωνα με σχεδιασμό που θα συντάξει η Επιτροπή Γυναικών μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Επίσης η καθιέρωση του ελέγχου της εφαρμογής της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ισότητα, δυο φορές ανά θητεία θα δίνει τη δυνατότητα ποσοτικής και ποιοτικής αξιολόγησης.

"Και βέβαια, όλοι πρέπει να πάμε φροντιστήριο, υπάλληλοι του ΕΚ και ευρωβουλευτές" συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου "για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κοινοβουλευτικής επιτροπής, ώστε οι πολιτικές να συμβαδίζουν και να αλληλοσυμπληρώνονται". Καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου απευθύνθηκε προς τον παρόντα Επίτροπο για θέματα δικαιοσύνης κ. Franco Frattini, τονίζοντας ότι είναι θέμα ισονομίας: "Δεν επικρίνουμε τη μη προώθηση γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, αλλά την παρεμπόδιση άξιων γυναικών να συναγωνίζονται με άξιους άνδρες. Ζητούμε καθιέρωση της αξιοκρατίας για άνδρες και γυναίκες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: