Κινδυνεύει να καταργηθεί η θρησκευτική ελευθερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
24/10/2006: Την ανησυχία της για το μέλλον της θρησκευτικής ελευθερίας στον ευρωπαϊκό χώρο εξέφρασε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου. Αφορμή για την παρέμβαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού αποτέλεσαν δημοσιεύματα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία υπάλληλος βρετανικής αεροπορικής εταιρείας ετέθη σε διαθεσιμότητα και απειλείται με απόλυση επειδή φορούσε Σταυρό μικρού μεγέθους πάνω από την ενδυμασία της.

Η εν λόγω υπάλληλος, που ανήκει στο προσωπικό εδάφους της αεροπορικής εταιρείας αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις πιέσεις που της ασκήθηκαν και κατόπιν τούτου της χορηγήθηκε «αναγκαστική άδεια», αναφέρεται στον Τύπο.

"Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμεθα συχνά στη Δημοκρατία, στην Ελευθερία και στη Δικαιοσύνη, αρχές που πρέπει να εδραιωθούν και στα υπό ένταξη κράτη", ανέφερε η ευρωβουλευτής, και συνέχισε : "Θέλουμε να δίνουμε την βεβαιότητα στους Ευρωπαίους, αλλά και σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη ότι δεν θα διώκονται για την ελευθερία της έκφρασης και πολύ περισσότερο δεν θα διώκονται για τη θρησκευτική τους πίστη.

Στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού βαπτίζονται χριστιανοί και φέρουν το βαπτιστικό τους Σταυρό για όλη τους τη ζωή.

Πρέπει να θεωρούν ότι απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους; Πως θα ζητήσουμε σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών από τις υπό ένταξη χώρες, όταν εμείς δεν προστατεύουμε την δυνατότητα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης;"

Η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου κάλεσε τον παρόντα στην συνεδρίαση Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια κ. Franco Frattini, να καταδικάσει κάθε προσβολή των προσωπικών ελευθεριών, γιατί έστω και εάν προέρχεται από μια εταιρία δρα αρνητικά στην αποδοχή της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) Norbert Lammert έχει απευθυνθεί στην βρετανική αεροπορική εταιρεία, ζητώντας διευκρινίσεις για τον τρόπο που η τελευταία διαχειρίζεται ζητήματα θρησκευτικών συμβόλων των συνεργατών της. Ο κ. Lammert επισημαίνει στην επιστολή του ότι η εταιρεία, ενώ επιτρέπει σε μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Σιχ να φορούν το παραδοσιακό τουρμπάνι και σε μουσουλμάνες να φορούν την μαντίλα, απαγορεύει σε χριστιανούς να φορούν τον Σταυρό τους.

Με αφορμή την ίδια υπόθεση, το συγκυβερνών στη Γερμανία κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) εκφράζει έντονη διαμαρτυρία και ζητά από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να απαγορεύσει σε γερμανούς βουλευτές να χρησιμοποιούν στις πτήσεις τους την εν λόγω αεροπορική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: