Τα μέλη της Αντιπροσωπείας με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών κ. Anna Záborská, η οποία συνοδευόταν από τις κ.κ. Ρόδη Κράτσα, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Zita Gurmai, Pia Elda Locatelli, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg και Κατερίνα Μπατζελή, εξετίμησαν ιδιαίτερα την ανταλλαγή απόψεων με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα, Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αθανάσιο Νάκο και την αλληλοενημέρωση γύρω από την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ένταξη των μεταναστών και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών.
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα άργησε να αντιδράσει στο μεταναστευτικό ρεύμα από τη δεκαετία του ’90 και να οχυρωθεί για τις συνέπειες του οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος όσο και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της προστασίας των θυμάτων του.
Οι γυναίκες ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για το νέο θεσμικό πλαίσιο (νομοθεσία, Διυπουργικές Επιτροπές, ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και επεσήμαναν την ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης και εφαρμογής στην πράξη. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γυναικεία μετανάστευση, τον ρόλο και τη θέση των γυναικών μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ιδιαίτερα ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας όπως και των άλλων χωρών της ΕΕ, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη διάσταση του φύλου και τις ανάγκες των γυναικών σε όλα τα επίπεδα από τις διακρατικές συμφωνίες, την ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταναστών, τις συνθήκες εργασίας, στέγασης, εκπαίδευσης παιδιών, την αξιοποίηση των ειδικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για τη μετανάστευση .
Η ευρωβουλευτής τόνισε επίσης την ανάγκη υποστήριξης των μεταναστευτικών οργανώσεων, ώστε να μπορούν να προβάλλουν με το καλύτερο τρόπο τα αιτήματά τους αλλά και να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ένταξη των νεοαφιχθέντων μεταναστών. Επίσης, η κα. Κράτσα έδωσε έμφαση στην ανάγκη διακρατικής συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο πλαίσιο της Interpol και της Europol .
Με τη σειρά της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κασσιώτου- Παναγιωτοπούλου, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει εντάξει όλο το κοινοτικό κεκτημένο για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της προστασίας των θυμάτων (ψυχολογική, νομική, παροχή στέγης, ένταξης στην κοινωνική ζωή). Μίλησε επίσης για τις εμπειρίες της ελληνικής κοινότητας της Γερμανίας και άλλων χωρών, αναφορικά με την ένταξη μεταναστών και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της εμπειρίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου