Περιορισμένη η επιτυχία των μέτρων για την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
13/06/2006: Η αδυναμία σύγκλισης των πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα προώθησης της ποιοτικής εκπαίδευσης, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες για την περιορισμένη επιτυχία των μέτρων της ΕΕ στον τομέα της κινητικότητας των εργαζομένων.

Αυτό υπογράμμισε στην προ ημερησίας διατάξεως παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραπονέθηκε για την έλλειψη πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με το γεγονός ότι οι μελλοντικές θέσεις εργασίας θα κατανεμηθούν κατά 45% σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά 40% σε πτυχιούχους ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόνο κατά 15% σε αποφοίτους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η κ. Παναγιωτοπούλου διαπίστωσε επίσης ότι δεν μειώνονται τα ποσοστά εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ στα προγράμματα δια βίου μάθησης δε συμμετέχει ικανοποιητικός αριθμός ενηλίκων. Κυρίως, όμως, υπάρχουν παράπονα για μία αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων και ελλιπή εκμάθηση ξένων γλωσσών. "Μόνον όσοι ασκούν παράνομες εργασίες έχουν υλοποιήσει την κινητικότητα. Για τους υπόλοιπους είναι ουτοπία", κατέληξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής .

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το 2007 είναι το ευρωπαϊκό έτος κινητικότητας των εργαζομένων. Όπως είπε η ευρωβουλευτής, "οι δράσεις που προγραμματίστηκαν στοχεύουν στην αλλαγή της νοοτροπίας των Ευρωπαίων για εκμετάλλευση της δυνατότητας να βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια ενιαία αγορά και να προσπαθούν να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους δίνουν το δικαίωμα να μετακινούνται από μια εργασία σε άλλη, από ένα κράτος-μέλος σε άλλο για ορισμένο χρόνο ή για μονιμότερη εγκατάσταση".

Η εργασία σε νέες χώρες και τομείς παρέχει στους εργαζομένους νέες δεξιότητες και εμπειρία. Η επανειδίκευση αποτελεί επίσης ένα κρίσιμης σημασίας εφόδιο σε ένα παγκοσμιοποιημένο και αναδιαρθρούμενο οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, τα τρέχοντα μεγέθη δείχνουν ότι πολύ λίγοι Ευρωπαίοι εργάζονται στο εξωτερικό. Το ποσοστό Ευρωπαίων που κατοικούν σε χώρα της ΕΕ άλλη από τη χώρα καταγωγής τους έχει παραμείνει αμετάβλητο γύρω στο 1,5% κατά τα τελευταία 30 έτη. Όσον αφορά την επαγγελματική κινητικότητα, σε 9 χώρες της ΕΕ, 40% των εργαζομένων έχουν παραμείνει στην ίδια θέση εργασίας για περισσότερο από 10 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: