Το θέμα των οικονομικών επιδόσεων και της οικογενειακής πολιτικής έθεσε με ερώτησή της στο Συμβούλιο η ευρωβουλευτής της Ν. Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου. Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί «εάν το Συμβούλιο θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα και η αειφόρος οικονομική ανάπτυξη είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από συγκεκριμένες πολιτικές άμβλυνσης». Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για το «εάν η Αυστριακή Προεδρία σχεδιάζει συγκεκριμένα μέτρα για τον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, βελτίωση των συνθηκών και εξάλειψη των εμποδίων που αναγκάζουν τους ευρωπαίους να μην αποκτούν τον αριθμό τέκνων που επιθυμούν».
«Οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις έχουν δημιουργήσει ανησυχία στην ΕΕ και η προσαρμογή σε αυτές τις τάσεις έχει καταστεί πολιτική προτεραιότητα για όλο και περισσότερα κράτη-μέλη, - αναφέρει στην απάντησή του το Συμβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ έχει αναπτύξει πολιτικές στρατηγικές, οι οποίες προορίζονται να συμβάλουν στην έγκαιρη αντίδραση στις μεταβολές που προκύπτουν από το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής λόγω της σημαντικής προόδου στον τομέα της υγείας και της βελτιούμενης ποιότητας ζωής στην Ευρώπη, τον αυξανόμενο αριθμό των εργαζομένων άνω των 60 και το σταθερά μειούμενο αριθμό γεννήσεων. Αφότου η Επιτροπή κατέθεσε το Μάρτιο του 2005 την Πράσινη Βίβλο για το δημογραφικό, το Συμβούλιο διεξήγε το Δεκέμβριο του 2005 μια προσανατολιστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη "δημογραφία και το ανθρώπινο δυναμικό". Οι διάφορες παρεμβάσεις στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής απόψεων αναφέρθηκαν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων μέσω της διά βίου εκπαιδεύσεως, στην αξία της εργασίας, στη διασφάλιση της πρέπουσας διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και στην ανάγκη να εναρμονιστεί το επάγγελμα με την οικογένεια».
Στη συνέχεια το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ισότητα, η υψηλής ποιότητας πρόνοια για το παιδί πρέπει να βελτιωθεί αντίστοιχα προς τους σκοπούς των κρατών-μελών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινής έκθεσης για την απασχόληση 2005/2006, την οποία ενέκρινε στις 10 Μαρτίου 2006, κάλεσε τα κράτη μέλη να επεξεργαστούν μια προσέγγιση για την εργασία που θα καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής, με σκοπό να καταστεί δυνατή η εύκολη μετάβαση από μια απασχόληση σε μια άλλη, να αυξηθεί ο αριθμός των εργατοωρών, να αναπτυχθεί προληπτική πολιτική η οποία θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητούν έμμισθη απασχόληση και παράλληλα θα εστιάζεται στους ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργάτες. Έτσι θα μειωθεί η ανεργία των νέων και θα υλοποιηθούν στρατηγικές για δραστήρια γήρανση. Όλα τα μέτρα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση των μεταναστών και των μειονοτήτων. Τέλος το Ευρ.Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα "Flexicurity - Ευελιξία μέσω της ασφάλειας" και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική πολιτική να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα βασίζεται στην ιδέα να επιτευχθεί στην Ευρώπη μια ισόρροπη σχέση μεταξύ ευελιξίας και κοινωνικής ασφάλειας. Οι δυο βασικές αρχές δεν πρέπει να θεωρούνται εναλλακτικές, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες κατά την Αυστριακή Προεδρία. Μόνο επί τη βάσει λειτουργικών κοινωνικών συστημάτων και συστημάτων ασφάλισης μπορεί να επιτευχθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας, η οποία θα προωθεί την διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Συμβουλίου, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι για τα εξαιρετικά περίπλοκα θέματα της ανταγωνιστικότητας και αναπλήρωσης του δημογραφικού ελλείμματος απαιτείται επικεντρωμένη προσπάθεια όλων των μερών με σαφέστερο προσδιορισμό των προτεραιοτήτων και λήψη περισσότερο συγκεκριμένων μέτρων των οποίων τα αποτελέσματα μπορεί να νιώσει ο ευρωπαίος πολίτης στην καθημερινή του ζωή. Στην Ελλάδα ο νέος νόμος για την οικογένεια στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου