Ελευθερία εγκατάστασης και κυκλοφορίας στην επικράτεια των κρατών μελών.

27/03/2006: Κινητικότητα: Έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες προνομιακή μεταχείριση; Απάντηση του Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

"H Οδηγία 38/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τροποποiησε και αντικατέστησε τις προηγούμενες οδηγίες με σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους, ελευθερία εγκατάστασης και κυκλοφορίας στην επικράτεια των κρατών μελών". Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του Συμβουλίου στην σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Συγκεκριμένα η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ζήτησε πληροφορίες για τις δράσεις που προωθεί το Συμβούλιο με στόχο την εφαρμογή της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας ή την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών πολιτικών, ώστε να διευκολυνθεί η κινητικότητα των καταρτιζόμενων και των εργαζόμενων πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους. Ερώτησε επίσης αν το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν, ως κατηγορία, προβάδισμα στη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους για κατάρτιση ή εργασία.

Στην απάντησή του το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η ελεύθερη εγκατάσταση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργαζομένων και των μελών της οικογενείας τους διέπεται γενικά από τον Τίτλο III της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν με βάση το άρθρο 40 της Συνθήκης στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης οδηγίες και κανονισμούς για να κατοχυρώσουν την ελεύθερη εγκατάσταση των εργαζομένων από τα κράτη μέλη.

Αναφορικά με το προβάδισμα των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με τους πολίτες από τρίτες χώρες που έχουν άδεια παραμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα το Συμβούλιο απαντά ότι "το άρθρο 11 της Οδηγίας 2003/109/ΕΚ περιλαμβάνει διατάξεις για την ίση μεταχείριση των πολιτών που προέρχονται από τρίτες χώρες όσον αφορά ζητήματα, όπως η πρόσβαση στην επαγγελματική δραστηριότητα και στην γενική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν μεταβατικούς περιορισμούς για την πρόσβαση σε εξαρτώμενα και ελεύθερα επαγγέλματα, τα οποία σύμφωνα με τις εθνικές ή κοινοτικές νομοθετικές διατάξεις προσφέρονται μόνο για τους υπηκόους της ίδιας της χώρας ή για πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου". Κατά συνέπεια, (άρθρο 14, σημείο 3 της παραπάνω Οδηγίας), τα κράτη μέλη μπορούν να δίνουν προτίμηση στους πολίτες της Ένωσης, στους υπηκόους τρίτων χωρών, όταν προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, καθώς και στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νομίμως και λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας στο οικείο κράτος μέλος.

Η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου σχολιάζοντας την απάντηση του Συμβουλίου δήλωσε ότι η Οδηγία 38/2004 βοηθά πράγματι τη συνένωση και μόνιμη εγκατάσταση οικογενειών των οποίων μέλη δεν έχουν την ιθαγένεια της ΕΕ, παραμένουν όμως άλυτα πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση και την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Τα κράτη μέλη χρησιμοποιώντας τη διακριτική ευχέρεια που τους παρέχει η Οδηγία 2003/109 θα μπορούσαν να ρυθμίσουν κατά περίπτωση τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της αγοράς εργασίας ευνοώντας τους ευρωπαίους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: