"Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση" και "Μικρά και Μεσαία κράτη και κοινωνίες στην ΕΕ" ήταν τα θέματα των διημερίδων που οργανώθηκαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο αντίστοιχα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Προσκεκλημένη, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομιλητών, και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμμετείχε στις ενδιαφέρουσες αυτές επιστημονικές συναντήσεις με δύο εισηγήσεις:
Στην πρώτη η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Επιμέρους δράσεις και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης" παρουσίασε το θέμα: "Δυνατότητες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών στην ΕΕ". Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους μη δικαστικούς τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και δεν επιλύονται σε εθνικό επίπεδο, όπως τα Δίκτυα Σημείων Επαφής της ενιαίας αγοράς του Προγράμματος SOLVIT, Καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, υποβολή Αναφορών στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής με πρωτοβουλία του ¼ των Ευρωβουλευτών. Αναφέρθηκε ακόμα στην τήρηση των κανόνων δικαίου και την προώθηση της διαφάνειας, ανεξαρτησίας, αποτελεσματικότητας και στενής συνεργασίας μεταξύ μη δικαστικών φορέων. Επιπλέον, τόνισε ότι σε κάθε διαδικασία επίλυσης διαφορών θα πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις μη ανάμειξης στο έργο της δικαιοσύνης και των πολιτικών διαφορών. "Η ανάγκη εναρμόνισης του εθνικού με το κοινοτικό δίκαιο και η εξασφάλιση της τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι εθνική αρμοδιότητα. Η εξασφάλιση, όμως, της ομοιόμορφης ερμηνείας του κοινοτικού δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη είναι αρμοδιότητα του ΔΕΚ, αλλά η μη δικαστική οδός δίνει μια πρώτη ευκαιρία ανθρώπινης συνεννόησης" υπενθύμισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η κ. Παναγιωτοπούλου.
Στη δεύτερη εισήγηση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Απασχόληση-Ανάπτυξη-Τεχνολογία- Δίκτυα" η ευρωβουλευτής, ως πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", αφού αναφέρθηκε αρχικά στη αρνητική εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος και τις δραματικές επιπτώσεις του, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη, επέμεινε στην επείγουσα ανάγκη λήψεως μέτρων σε εθνικό, αλλά και κοινοτικό επίπεδο για τη στήριξη της οικογένειας και την προστασία των νεαρών της κυττάρων.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συνέδρους για τη γραπτή δήλωση που πρόσφατα, με πρωτοβουλία της, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με τις νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, και την επίδρασή τους στα παιδιά. Παρουσίασε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα νεαρά άτομα ερχόμενα αντιμέτωπα με εικόνες ή περιεχόμενα παράνομα και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, να ενδιαφερθούν ζωηρά για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών που απειλούνται με βαθιά ψυχικά τραύματα κατά την ανεξέλεγκτη χρήση των νέων τεχνολογιών. “Η καταπολέμηση των εγκλημάτων του διαδικτύου και ιδιαίτερα εκείνων που προσβάλλουν τα δικαιώματα του παιδιού είναι ευθύνη όλων μας” κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου