Επίσκεψη της Ευρωβουλευτού με την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ στη Σλοβακία

10/10/2006: Επίσημη αντιπροσωπεία στη Μπρατισλάβα απέστειλε η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητήσουν θέματα συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κατοχύρωσης δικαιωμάτων των γυναικών, απασχόλησης, και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου μαζί με άλλα μέλη της αποστολής - μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ως άνω Επιτροπής, κ. Anna Zaborska, σλοβακικής καταγωγής - είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με τον Υπουργό Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Οικογένειας και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, βουλευτές των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μειονοτήτων και Γυναικών του εθνικού κοινοβουλίου, κοινωνικούς εταίρους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην πολιτική, όπου μια γυναίκα μόνο συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας είναι υψηλό (51%), διαπιστώνεται όμως ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση για ίση πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα (π.χ. διευθυντικές θέσεις) και ανισότητες στους μισθούς οι οποίοι είναι κατά ¼ κατώτεροι από εκείνους των ανδρών, γεγονός που κατατάσσει τη Σλοβακία στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο όσον αφορά στις μισθολογικές διαφορές. Επίσης έγιναν συζητήσεις για την έκταση της φτώχειας η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά (17,8% των παιδιών κάτω των 15 ετών απειλούνται με φτώχεια), την νομοθεσία για την ισότητα των δυο φύλων, την κοινωνική ένταξη και τις εθνικές δράσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Με την επίσκεψη αυτή, δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου "είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και να επισημάνουμε τους τομείς στους οποίους χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για βελτίωση, όπως η ένταξη των μειονοτήτων και η ανάπτυξη κέντρων υποστήριξης γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας και σωματεμπορίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: