Η ιδέα για μια παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου θεσπίσθηκε με το πέρασμα στον εικοστό αιώνα, το ξεκίνημα του οποίου σηματοδοτήθηκε σε ένα βιομηχανοποιημένο κόσμο από μια περίοδο εξεγέρσεων και ταραχών, πληθυσμιακών εκρήξεων και ριζοσπαστικών ιδεολογιών. Την ημέρα αυτή θυμόμαστε και τιμούμε την γυναίκα για την από κοινού με τον άνδρα ανά τους αιώνες κοινωνική προσφορά, αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε για το φαινόμενο της διαβίωσης εκατομμυρίων γυναικών σε συνθήκες πραγματικής δουλείας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης, στερημένων από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Μαζί με την αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς της γυναίκας στον οικογενειακό χώρο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα καταβολής συνεχών προσπαθειών για την στήριξη και ανάδειξη του έργου ζωής της γυναίκας και την εξάλειψη των εμποδίων και των περιορισμών στην προσφορά της. Μία κοινωνία ανθρώπων που στηρίζεται στις αξίες της ειρήνης, της ασφάλειας, της προόδου, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να έχει ως στόχο την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις θεώρηση της προσφοράς, αλλά και των αναγκών, ανδρών και γυναικών, σε όλες τις πτυχές της πολύπλευρης δραστηριότητάς τους.
Χαιρετίζοντας το κεντρικό θέμα εορτασμού της ημέρας της γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορά στην καταπολέμηση της πορνείας και του εξαναγκασμού σε εκμετάλλευση με την ευκαιρία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο ΕΚ, δήλωσε ότι "η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο πρόσωπο της γυναίκας ή του άνδρα δεν είναι παρά η κατάληξη μιας σειράς παραλείψεων και μη μελετημένων ενεργειών που ξεκινούν από τα πρώτα στάδια της ανατροφής και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, λοιπόν, που έχουν σήμερα την τιμητική τους ημέρα, πρέπει να αναλάβουν αυθόρμητα και δυναμικά εκστρατεία ενημέρωσης για προστασία των υποψήφιων θυμάτων εκμετάλλευσης."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου