Υπάρχει ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο για τη διάχυση των δράσεων της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας και της πληροφορίας για άτομα με αναπηρία;

14/06/2006: Υπάρχει ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο για τη διάχυση των δράσεων της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας και της πληροφορίας για άτομα με αναπηρία; Απάντηση της Επιτροπής στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.

Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου λαμβάνοντας υπόψη ότι 14,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία, επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μορφών κοινωνικού αποκλεισμού γι΄αυτή την ευαίσθητη ομάδα αν δεν συμπεριληφθεί ενωρίς στο σχεδιασμό δράσεων προσβασιμότητας στις νέες τεχνολογίες. Βασιζόμενη στον παραπάνω προβληματισμό ζήτησε με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να προταθούν μέτρα για πρόσωπα με αναπηρία στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού στρατηγικού σχεδίου για τη διάχυση των δράσεων της κοινωνίας της πληροφορίας και των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη για την περαιτέρω αποσαφήνιση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας σχετικά με την Ηλεκτρονική Ένταξη, σημαντικό τμήμα της οποίας αφορά στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα. Το επόμενο σημαντικό στάδιο σε αυτή τη διαδικασία είναι η Υπουργική Διάσκεψη στη Ρίγα της Λεττονίας (11 - 13 Ιουνίου 2006) με θέμα: "Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς" και η Δήλωση για τις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) η οποία καλύπτει και θέματα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Το γεγονός αυτό αποτελεί καθοριστικό βήμα προόδου ενόψει της πρωτοβουλίας "2008 Ηλεκτρονική Συμπερίληψη". Η Κομισιόν υπενθυμίζει η αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα προβλέπεται να γίνει δυο χρόνια μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης (2007).

Η Μ. Παναγιωτοπούλου χαρακτήρισε ως «αρκετά απογοητευτική την πρόθεση της Επιτροπής να εξετάσει μόνον μετά το 2007 και εφόσον κριθεί αναγκαίο τη σκοπιμότητα λήψης πρόσθετων μέτρων συμπερίληψης ειδικών προγραμμάτων έρευνας και δράσης για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία». Τέλος, ευχήθηκε να εξακολουθήσει τουλάχιστον να προωθείται η συνεκτική προσέγγιση των πρωτοβουλιών στα κράτη μέλη σχετικά με την ηλεκτρονική προσβασιμότητα αλλά και να υποστηριχθεί η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: