Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για την Ψυχική Υγεία.

12/04/2006: Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σχολιάζει την Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν για την Ψυχική Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία του πληθυσμού της ΕΕ και ισχυρή πολιτική δέσμευση για δράση εκ μέρους των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2005 μια Πράσινη Βίβλο με τίτλο: "Βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού - Προς μια Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Το έγγραφο υπογραμμίζει τη σχέση της ψυχικής υγείας με ορισμένους πολιτικούς στόχους της ΕΕ, (π.χ. ευημερία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα ζωής των πολιτών), προτείνει την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την ψυχική υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσδιορίζει τις αναγκαίες προτεραιότητες.

Σχολιάζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας της Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί του θέματος, παρατηρεί ότι η καλή ψυχική υγεία αυξάνει την εργασιακή ικανότητα και παραγωγικότητα, ενώ οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας προκαλούν κακή ψυχική υγεία, αναρρωτικές άδειες και αυξημένες δαπάνες. Μέχρι και 28% των υπαλλήλων στην Ευρώπη δηλώνουν ότι υποφέρουν από εργασιακό άγχος. Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ατομικής ικανότητας και τη μείωση των παραγόντων άγχους στο εργασιακό περιβάλλον θωρακίζουν την υγεία και αυξάνουν την οικονομική ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι η κακή ψυχική υγεία κοστίζει στην ΕΕ 3% - 4% του ΑΕΠ, εις βάρος της παραγωγικότητας ενώ οι διανοητικές διαταραχές αποτελούν την κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των συντάξεων αναπηρίας. Επιπλέον, η χαμηλή κοινωνική θέση και η οινομική ανέχεια αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης της ψυχικής υγείας. Εξάλλου η απώλεια της εργασίας και η παρατεταμένη ανεργία μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Οι μετανάστες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία. Η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων στον τομέα της ψυχικής υγείας ενισχύει επομένως την κοινωνική συνοχή και αποτρέπει τις σχετικές κοινωνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στοχεύουν στη μη διακριτική μεταχείριση των ατόμων με κακή ψυχική υγεία, την κοινωνική ένταξη των ατόμων με διανοητικές μειονεξίες και την πρόληψη του άγχους στον εργασιακό χώρο. Παλαιότερα μέτρα περιλάμβαναν
  • τη θέσπιση της οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει μεταξύ άλλων τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας στον κλάδο της απασχόλησης,
  • δράσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους για τα άτομα με αναπηρίες 2003», και
  • τη θέσπιση της «Ευρωπαϊκής Συμφωνίας-Πλαισίου για το εργασιακό άγχος» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων το 2004.
Με τη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου για μια νέα Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα ευρωπαϊκά όργανα, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τους επαγγελματίες των κλάδων υγείας, όλους τους ενδιαφερομένους άλλων κλάδων, την ακαδημαϊκή κοινότητα, και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων ασθενών, να συμβάλουν ανταλλάσσοντας απόψεις και ορθές πρακτικές. Οι συνεισφορές στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας διαβουλεύσεων πρέπει να σταλούν στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Μαΐου 2006, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση "mental-health@cec.eu.int ή με το ταχυδρομείο στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα τέλη του 2006 η Επιτροπή προβλέπεται να παρουσιάσει ανάλυση των απαντήσεων που έλαβε, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, μαζί με την πρόταση ή/και τις πρωτοβουλίες για στρατηγική σχετικά με την ψυχική υγεία στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: