Σε έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ για την κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση έγιναν δεκτές στο σύνολό τους οι τροπολογίες της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με κεντρικό περιεχόμενο την πρόληψη των ακραίων κοινωνικών φαινομένων και την ενσωμάτωση των μειονεκτουσών ομάδων στο κοινωνικό σύνολο.
Η αιτιολογική έκθεση του ΕΚ σχολιάζει την ανακοίνωση της Επιτροπής "Σχέδιο κοινής έκθεσης για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση" (27 Ιανουαρίου 2005). Επιβεβαιώνει ότι περισσότερα από 68 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι ποσοστό 15% του πληθυσμού της ΕΕ, πλήττονται από τη φτώχεια. Μέσω των διετών Εθνικών Σχεδίων Δράσης, τα κράτη μέλη καλούνται να εκσυγχρονίσουν την εθνική οικονομία και τις δημοσιονομικές πολιτικές τους, ώστε μακροπρόθεσμα και μέχρι το 2010 να αντιμετωπιστούν σοβαροί παράγοντες κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού:
- μακροχρόνια ανεργία,
- χαμηλή ποιότητα απασχόλησης,
- χαμηλά προσόντα και πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου,
- ανατροφή σε οικογένεια ευάλωτη στον κοινωνικό αποκλεισμό, αναπηρίες,
- κακή υγεία, χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοολισμός,
- ζωή σε πολλαπλώς μειονεκτούσα περιοχή, με άστεγους και επισφαλείς συνθήκες στέγασης,
- αρνητική φυσική πληθυσμιακή αύξηση και κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστικών συστημάτων,
- μετανάστευση, εθνοτική προέλευση και κίνδυνος φυλετικών διακρίσεων.
Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να επισπεύσει η Κομισιόν τις εργασίες της προς την κατεύθυνση ενός "Συμφώνου για το Παιδί" με προοπτική να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στο πλαίσιο της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό τι αφορά στην εύκολη και ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των ελλείψεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και η βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου, από πλευράς προσόντων σε όλες τις ηλικίες με τη δια βίου μάθηση, είναι καίρια μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας ή για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ανέργων.
Επιπλέον, ένα συνολικό δημόσιο σύστημα μέριμνας για τα παιδιά, με πολυεπίπεδες προσεγγίσεις και στρατηγικές, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την πρόληψη και μείωση της παιδικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, δεδομένου ότι διευκολύνει την εναρμόνιση του επαγγελματικού και του οικογενειακού βίου. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για την απασχόληση, την ποιότητα στην εργασία και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ευχήθηκε το Κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης για την καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2002-2006, με αρχικό προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ να έχει επιτυχία ως προς την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των εθνικών πολιτικών και να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για κοινωνική συνοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου