Νέα στρατηγική για τη φορολογία των επιχειρήσεων της ΕΕ.

30/01/2006: Αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης με τη θέσπιση νέας στρατηγικής για τη φορολογία των επιχειρήσεων της ΕΕ. Απάντηση του Επιτρόπου κ. Λάζλο Κόβατς σε ερώτηση της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κοινή ενοποιημένη βάση για την φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των δαπανών και θα ενθαρρύνει τις διασυνοριακές δραστηριότητες που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου κ. Κόβατς στην ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου για τα σχεδιαζόμενα κοινά φορολογικά μέτρα και τις συνέπειές τους στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι "η Ευρώπη δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για εναρμόνιση της άμεσης φορολόγησης των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν στις 25 Οκτωβρίου 2005 για τη συμβολή των φορολογικών και των δασμολογικών πολιτικών στη Στρατηγική της Λισσαβόνας, η Κομισιόν σκοπεύει να προβεί σε κάθε απαραίτητη προπαρασκευαστική εργασία για μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και να παρουσιάσει κοινοτικά νομοθετικά μέτρα μέχρι το 2008. Έτσι θα εκλείψουν οι δυσκολίες και το κόστος που συνεπάγεται η ύπαρξη των 25 διαφορετικών φορολογικών συστημάτων. Κάθε νομοθετική πρόταση που υποβάλλεται από την Κομισιόν μετά την προπαρασκευαστική εργασία θα συνοδεύεται, σε κάθε περίπτωση, από αξιολόγηση. Η προπαρασκευαστική εργασία της Κομισιόν δεν έχει ακόμη φτάσει στο στάδιο εξέτασης των επιπτώσεων μιας κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης στις διάφορες περιοχές των κρατών μελών ".

"Όσον αφορά στις ευπαθείς περιφέρειες των πληθυσμιακά μικρών κρατών μελών", συνέχισε ο Επίτροπος, "πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, τα κράτη μέλη, σεβόμενα αυστηρές προϋποθέσεις, μπορούν να αποφασίζουν ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που κάνουν επενδύσεις σε επιβοηθούμενες περιοχές στα πλαίσια των Εθνικών Περιφερειακών Κατευθυντηρίων Γραμμών προώθησης της ανάπτυξης μειονεκτουσών περιοχών της ΕΕ. Οι κανόνες κρατικής ενίσχυσης εφαρμόζονται σε κάθε εθνικό μέτρο το οποίο μπορεί να ληφθεί στα πλαίσια πρωτοβουλίας με κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση".

Με συμπληρωματική ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε ειδικότερο σχολιασμό για το θέμα της φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την ιδιαίτερη σημασία των ΜΜΕ και εξέφρασε την άποψη ότι αν υπάρχει μια ομάδα επιχειρήσεων που θα ευνοηθεί από μια κοινή ενοποιημένη βάση για τη φορολογία, αυτή θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες τώρα βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από τις πολυεθνικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: