Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε η έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων σχετικά με την κατάσταση των γυναικών στις ένοπλες συρράξεις και το ρόλο τους στην ανασυγκρότηση και τη διαδικασία εκδημοκρατισμού κατά το μεταπολεμικό στάδιο.
Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της έκθεσης, η ελληνίδα ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, γνωστό ως Πλατφόρμα του Πεκίνου του 1995, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των γυναικών σε περιόδους πολέμων, ζητώντας από τα κράτη να λάβουν μέτρα, ώστε να υπάρχει πρόληψη και καταστολή των εγκληματικών δράσεων. Η συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες διευθέτησης των συγκρούσεων θεωρήθηκε επίσης απαραίτητη. Ο ΟΗΕ, με το ψήφισμά του 1325/2000, προέτρεψε επίσης σε ενεργό συμμετοχή των γυναικών, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην επίλυση των συγκρούσεων και την ανοικοδόμηση των καταστραμμένων χωρών. Δέκα χρόνια μετά, η κατάσταση δεν είναι ακόμη ικανοποιητική.
Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε τους ειδικούς κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες - θύματα και υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν στις αποφάσεις προσφοράς βοήθειας που τις αφορά και την χρησιμότητα συνεργασίας με τους παρέχοντες βοήθεια, ώστε οι ίδιες και τα παιδιά τους να απολαμβάνουν τα αναφαίρετα δικαιώματα του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας του ανθρωπίνου προσώπου. Αναφερόμενη στα αίτια των αρνητικών και απαξιωτικών συμπεριφορών προς τις γυναίκες στις εμπόλεμες περιοχές, η ευρωβουλευτής παρουσίασε τα προϋπάρχοντα αίτια της φτώχειας, της έλλειψης εκπαίδευσης, των διακρίσεων και του φανατισμού που δημιουργούν το φαύλο κύκλο της βίας και της εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των συρράξεων.
Η ευρωβουλευτής, απευθυνόμενη προς την Επίτροπο, κ. Ferrero- Waldner, την παρουσίασε ως πρότυπο γυναικείας συμμετοχής σε θεσμικό όργανο και συνέχισε: "Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί οφείλουν να προωθούν τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σε κάθε είδους ειρηνευτικές δραστηριότητες. Έτσι θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των γυναικών και παιδιών κατά την διευθέτηση των ενόπλων συρράξεων. Η εκπαίδευση των απεσταλμένων αντιπροσώπων, δικαστών, μελών ιατρικών ειρηνευτικών αποστολών, με στόχο την κατανόηση και τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των δυο φύλων, θα προσφέρει επίσης σημαντική αρωγή στις ανάγκες των γυναικών και παιδιών που εμπλέκονται ενεργά ή παθητικά σε συρράξεις".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου