Ευρωπαϊκός Χάρτης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

05/12/2005: Δεκτές όλες οι τροπολογίες της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΕΚ στις γνωμοδοτήσεις για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Με τις τροπολογίες της για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Μικρών Επιχειρήσεων, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι η απλοποίηση της νομοθεσίας γενικά, και η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από ορισμένες κανονιστικές υποχρεώσεις, όπως προτείνει ο Χάρτης, είναι χρήσιμα εργαλεία για τον μετριασμό του φόρτου των διοικητικών δαπανών και διαδικασιών που βαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν προστιθέμενη αξία και πρέπει να αναγνωρίζονται ως η βασική κινητήριος δύναμη για την καινοτομία, την αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και για την προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Οι ανάγκες των μικρομεσαίων αλλά και των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας πρέπει να αξιολογούνται και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε κάθε νομοθετική πρόταση. Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων και προσέλκυσης κονδυλίων από τις αγορές κεφαλαίων προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και τη δημιουργία δυνατοτήτων μικροχρηματοδότησης ευέλικτων μορφών γυναικείων ή οικογενειακών επιχειρήσεων.

Όσο για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι είναι συχνά η ύστατη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, δεν πρέπει, όμως, να χρησιμοποιούνται ως μοχλός αύξησης της κερδοφορίας ή μέσο εκμετάλλευσης οικονομικών προνομιών της ΕΕ. Οι τροπολογίες της έχουν στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την εξάλειψη των διακρίσεων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει :
  • την προσπάθεια της Επιτροπής για πρόβλεψη του κόστους των αναδιαρθρώσεων και εξέταση των επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόζει,
  • την προώθηση της καινοτομίας και τη δημιουργία νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων,
  • τη δημιουργία σταθερών κυψελών αλλαγής της επιχειρηματικής δομής για την υποστήριξη των μισθωτών θυμάτων των αναδιαρθρώσεων,
  • τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης ασχέτως εθνικότητας των μισθωτών,
  • την προώθηση επειγόντως μέτρων αμοιβαίας αναγνώρισης των διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και της πιστοποίησης ατύπων προσόντων και αναγνώρισης της εμπειρίας,
  • την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δυσκολιών των επιχειρήσεων κατά την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και κατά τη σύναψη των διεθνών συμφωνιών εμπορίου, ώστε να είναι δυνατή η πρόβλεψη των συνεπειών των πολιτικών της ΕΕ.

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι: "Οι αναλύσεις των επιτελούμενων διαφόρων τύπων και επιπέδων αναδιαρθρώσεων είναι απαραίτητες για την πληροφόρηση του πραγματικού οικονομικού και κοινωνικού τους αντίκτυπου σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό, ώστε να διευκολυνθεί ο καλύτερος μελλοντικός σχεδιασμός μέτρων αντιμετώπισης των αναδιαρθρώσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: