Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

13/12/2005: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και την Ανταγωνιστικότητα στο Παρίσι.

Προσκεκλημένη της γαλλικής κυβερνήσεως, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσε στο Παρίσι, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Θέματα, κ. Spidla, ο οποίος μίλησε για την ανθρωποκεντρική μορφή της οικογένειας στην Ευρώπη, o κ. Dominique Libault, του γαλλικού Υπουργείου Υγείας και Αλληλεγγύης, εκπρόσωποι φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τις 25 χώρες της ΕΕ καθώς και κοινωνικοί επιστήμονες.

Στην εισήγησή της με θέμα: “Οι οικονομικές επιδόσεις και οικογενειακή πολιτική “, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι πολιτικές για την προστασία της οικογένειας αποτελούν τη βάση για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οικονομικών αποδόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μόνο με συντονισμένες και μακράς διάρκειας οικογενειακές πολιτικές, μπορεί να αναχαιτιστεί ο επικίνδυνος δημογραφικός κατήφορος της Ευρώπης, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δραματικές συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, να επιτευχθεί ομαλότερα ο συνδυασμός της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, να αυξηθεί και διευκολυνθεί η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας, γενικά, να προκύψουν οικονομικά και κοινωνικά κέρδη.

Τα κράτη μέλη πρέπει λοιπόν να υποστηρίξουν τις οικογένειες στην επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά, λαμβάνοντας κυρίως μέτρα για την προστασία της μητρότητας, θεσπίζοντας ικανοποιητικές οικογενειακές άδειες, οργανώνοντας υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υιοθετώντας ευνοϊκά φορολογικά μέτρα, χορηγώντας οικογενειακά επιδόματα ή επιδόματα για τα παιδιά, προσφέροντας δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης για γονείς που σταμάτησαν να δουλεύουν εξαιτίας της φροντίδας των παιδιών τους και επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Η κ. Παναγιωτοπούλου, απευθυνόμενη ιδιαίτερα στον Επίτροπο, κ.Spidla, ζήτησε από την Ε.E. να ενδιαφερθεί για τη συλλογή συγκριτικών πληροφοριών για τις οικογενειακές πολιτικές των κρατών μελών και τη γνωστοποίησή τους στα άλλα κράτη μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει η Ανοιχτή Μέθοδος Συντονισμού η οποία έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διακρατική συνεργασία.

"Tο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, έχει, όμως, κοινό κέντρο το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, όπως άλλωστε και όλος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η κοινωνική φροντίδα για την οικογένεια αποτελεί προστιθέμενη αξία και λειτουργεί ανταποδοτικά ενισχύοντας τελικά την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία: ό,τι συλλογικά δοθεί για την οικογένεια, εκείνη το επιστρέφει στην κοινωνία πολλαπλασίως", υπογράμμισε καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: