"Αδήριτη πραγματικότητα" και "απρόβλεπτα εξελισσόμενη διαδικασία", χαρακτήρισε την παγκοσμιοποίηση η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην παρέμβασή της στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης του Σλοβένου ευρωβουλευτή Μίχαελ Μπρέιτς (ΕΛΚ - ΕΔ).
"Η Ευρ. Επιτροπή", συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου "συνέβαλε στη συγκρότηση και στο έργο της «Παγκόσμιας Επιτροπής για την κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης» και εξεδήλωσε την προθυμία της να συνδράμει αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των εργασιών της. Η Ανακοίνωση της Κομισιόν για την έκθεση της ανωτέρω επιτροπής καλύπτει μεγάλο φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Ε.Ε. όταν λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αξιέπαινος ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης κ. Brejc, γιατί σχολιάζοντας την ανακοίνωση συνέθεσε μια ουσιαστική βασική Έκθεση, που όμως μεταβλήθηκε σε εκτεταμένο κατάλογο ευχών και νουθεσιών προκειμένου να αναδειχθεί ο βασικός στόχος των δύο προηγουμένων κειμένων. Στόχος, βεβαίως, είναι η δικαιότερη κατανομή των οφελών της παγκοσμιοποίησης μεταξύ των λαών του πλανήτη και η καλύτερη πρόβλεψη του κόστους που συνδέεται συχνά με αιφνίδιες παγκόσμιες αλλαγές. Αυτό το ευρύ ευχολόγιο τόσο της ανακοίνωσης όσο και της Έκθεσης θα πρέπει τα κράτη-μέλη να ενσωματώνουν καθημερινά στο νομοθετικό έργο και να φροντίζουν για την εκτέλεσή του".
Στη συνέχεια η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης σε όλο της το φάσμα, η οποία αποτελεί στις υπό ανάπτυξη χώρες το βασικό μέσο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και εξασφάλισης καλύτερης ζωής στους κατοίκους τους, στο χώρο που γεννήθηκαν. Η φτώχεια, η εργασία των ανηλίκων και η υπερεργασία των γυναικών, είναι μερικά από τα προβλήματα που θίγονται, ενώ έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζεται στην Έκθεση για τη φυγή των επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως των επαγγελματιών του τομέα της υγείας.
Η κ. Παναγιωτοπούλου ζήτησε από τα Ευρωπαϊκά Όργανα να δημιουργήσουν τα μέσα που θα εποπτεύουν το πολυμερές σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας και θα ασχολούνται με τη συνοχή και τη συνέπεια μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών. Θεώρησε επίσης θετική και την παγκόσμια δράση κοινωνικών οργανώσεων, για την προώθηση τη χρηστής κοινωνικής διακυβέρνησης ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, την οποία στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι "ο παγκόσμιος χώρος έχει στα ελληνικά μια γνωστή ονομασία: λέγεται οικουμένη, μια λέξη που σε πολλές γλώσσες συγγενεύει με τον όρο οικολογία, φροντίδα για το περιβάλλον. Η αρχική έννοια της οικουμένης είναι εκείνη του κατοικημένου από ανθρώπους χώρου και μας θυμίζει την υποχρέωση σύνδεσης της παγκοσμιοποίησης με την τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που πρέπει να λάβουν οι Βασικοί Κανόνες Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Πέντε χρόνια έχουμε, εμείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτύχουμε τη Στρατηγική της Λισσαβόνας και να κάνουμε την Ευρώπη πρώτη δύναμη στην οικονομία της γνώσης με σεβασμό του περιβάλλοντος, προβάλλοντας ένα κοινωνικό μοντέλο που θα μπορέσουμε να το προτείνουμε παγκοσμίως".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου