Αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

17/11/2005: Αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων: Απάντηση του επιτρόπου, κ.Spidla, σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν. Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

“Τι μέσα χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόβλεψη της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και των μελλοντικών οικονομικών και εργασιακών εξελίξεων σε κάθε τομέα της αγοράς και σε κάθε είδος θέσεων εργασίας, ιδίως σε νησιωτικές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές”;

Αυτό ζήτησε με ερώτηση που έθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Επίσης η ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν οι προβλέψεις των αναδιαρθρώσεων επηρεάζουν τις διμερείς και διεθνείς υποχρεώσεις και συμφωνίες της ΕΕ καθώς και ποιους μηχανισμούς διαθέτει το Όργανο για την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης των παραπάνω περιοχών, τη διατήρηση του κοινωνικού τους ιστού, ιδιαίτερα την ομαλή επαγγελματική μετεξέλιξη των εργαζομένων και τον προγραμματισμό κατάρτισης των νεότερων γενεών.

Ο Επίτροπος, κ. Spidla στην απάντησή του ανέφερε: "Η συμμετοχή της Κομισιόν στην αναδιάρθρωση αποτελεί μια πανευρωπαϊκή δραστηριότητα. Το Όργανο δεν διαθέτει συγκεκριμένους μηχανισμούς για να προβλέψει αναδιαρθρώσεις και μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων, καθώς και ποιες θα είναι οι περαιτέρω εξελίξεις για απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν μπορεί να προβεί σε εποπτεία ορισμένης περιοχής ή βιομηχανικού κλάδου. Εξίσου, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την Κομισιόν. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής στις 5 Οκτωβρίου για την βιομηχανική πολιτική αναφέρονται οι 7 κλάδοι της βιομηχανίας όπου προβλέπονται αναδιαρθρώσεις.

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η διαδικασία σε αυτές τις αλλαγές, η Κομισιόν συνεργάζεται με το Κέντρο Εποπτείας Αναδιαρθρώσεων του Δουβλίνου και συμμετέχει σε προγράμματα που επικεντρώνονται σε βιομηχανίες και αναδιαρθρώσεις". Είναι γεγονός -συνέχισε ο Επίτροπος,- ότι οι αναδιαρθρώσεις επηρεάζουν την αγορά, για παράδειγμα το κατά πόσο η αγορά παραμένει ανοιχτή,καθώς και την πρόσβαση στην αγορά και την τεχνολογική καινοτομία.” Αναφορικά με τους μηχανισμούς για την διατήρηση της αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, ο κ. Spidla δήλωσε πως αξίζει να αναφερθούν: η Στρατηγική της Λισαβόνας για την απασχόληση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία προβλέπουν συστήματα και μεσοπρόθεσμα μέσα που θα μετριάσουν τις συνέπειες για το πληττόμενο εργατικό δυναμικό. Κατά την Επιτροπή οι αναδιαρθρώσεις είναι συνυφασμένες με τρία θεμελιώδη ζητήματα:
  1. Ανάγκη ισορροπίας σε επίπεδο απασχόλησης,
  2. Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης,
  3. Αντιμετώπιση δημογραφικής αλλαγής.
Για τις περιοχές σύγκλισης προβλέπονται αποθέματα της τάξεως του 1% ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει το 3%. Όσο για το σχεδιαζόμενο Ταμείο Αναπροσαρμογής, αυτό πρόκειται να στηρίξει τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις μετεγκαταστάσεις, να συνεισφέρει στην κατάρτιση των μελλοντικών γενεών μέσω ειδικών προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα Socrates, και Erasmus και να ενισχύσει τα σχέδια για καινοτομία που ανοίγουν το δρόμο για άλλες δραστηριότητες.

Στη δευτερολογία της, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ρώτησε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει την πηγή χρηματοδότησης του σχεδιαζόμενου ταμείου ενίσχυσης των αναδιαρθρώσεων και αν προβλέπεται δημοσιοποίηση όλων αυτών των βοηθητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν στην απάντηση του Επιτρόπου, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις εξελίξεις και να μην αποθαρρύνονται μπροστά στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος δήλωσε ότι "προς το παρόν υπάρχουν μέτρα και δυνατότητες για την ΕΕ που να της επιτρέπουν να αντιδράσει, αλλά αυτά δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες όλων των επιχειρήσεων στα 25 κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, με αναφορά στην επιχείρηση της Electrolux, το Ταμείο Αναπροσαρμογής ως ένα σημαντικό εργαλείο. Στόχος του ταμείου αυτού δεν είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ήδη μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά η διάσωση των προβληματικών. Πρόκειται για μια "σανίδα σωτηρίας", ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ότι στα διάφορα κράτη μέλη εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: